perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kirjauutisia, osa I
Edellisessä päivityksessä informoin kahdesta tänä keväänä ilmestyvästä kirjastani. Seuraavaksi hieman lisätietoa kirjoista ja julkaisuaikatauluista.

Kirjoituskokoelmani Sanansäilä: Kirjoituksia 2008-2016 on mennyt hiljattain painoon ja ilmestyy Kiuas Kustannukselta arviolta tämän kuun puolessa välissä. Kiuas aloitti toimintansa virallisesti maaliskuussa, ja sen internetsivut löytyvät täältä. Ilmoitan erikseen, kun teos on tilattavissa ja saatavilla kirjakaupoista, joten kannattaa seurata kustantajan sivua, Facebook-päivityksiä sekä kirjailijasivuani Facebookissa.

Proosateostani Kuolevainen taitetaan parhaillaan, ja veikkaan ilmestymisajankohdaksi toukokuuta. Kirjasta ja kustantajasta tulee julki enemmän tietoa, kun kustantaja saa lähiviikkoina internetsivunsa valmiiksi.

Tässä mainospalaksi molempien kirjojen kansikuvat ja takakansitekstit.


***


Kiistellyn, skandaalejakin aiheuttaneen Timo Hännikäisen yhdeksäs teos on valikoima lehdissä, kokoomateoksissa ja muualla hänen kirjojensa ulkopuolella ilmestyneitä esseitä ja artikkeleita vuosilta 2008-2016. ”Sanansäilä” toimii ikkunana Hännikäisen koko kirjailijakuvaan: hänet tunnetaan sekä yhteiskunnallisena kannanottajana että taiteen ja kirjallisuuden luotaajana. Nämä päälinjat myös risteävät monin tavoin. Kirjoittipa Hännikäinen taiteilijaelämäkerroista tai moottoripyöräjengeistä, avioliitosta tai anarkismista, hänen lähestymistapansa on henkilökohtainen, sumeilematon ja tyylin suhteen tarkka.

”Sanansäilä” sisältää 30 kirjoitusta, joista kolme on aiemmin julkaisemattomia. Mukana on myös kokonaisuudessaan kirjoitussarja, joka laajentaa ja syventää Hännikäisen esseekokoelman ”Kunnia” (2015) teemoja.


***


”Mikään ei lopulta pelasta meitä tiedolta, että me todella kuolemme, kenties jopa sotkuisesti ja tuskallisesti. Niinpä me tavalla tai toisella kapinoimme kuolemaan kohdistuvaa häveliäisyyttä vastaan, samalla tavoin kuin me ennen uhmasimme seksuaalisuuden kieltämistä.”

Timo Hännikäisen kymmenes kirja on esseistinen proosateos ihmiselämän tärkeimmästä tapahtumasta – kuolemasta. Yhtäältä se on kuvaus kirjoittajan sisaren kuolemasta aivokasvaimeen, toisaalta vapaasti rönsyilevä pohdinta kuoleman historiasta, biologiasta ja kulttuurista. Se kertoo, miksi kuolevaisuus on niin visainen ongelma ihmisen tietoisuudelle yleensä ja modernin ihmisen tietoisuudelle erityisesti. Oman käsittelynsä saavat muun muassa hautajaisrituaalit, itsemurha, suomalaiset kuolintavat ja haaveet ikuisesta elämästä.

"Kuolevainen" on yhtä aikaa vakava, koominen ja groteski kirja, joka käsittelee paljon koluttua aihetta raikkaalla tavalla.