tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kurinpidollisia toimia


Internet nostaa esiin ihmisluonnon vastenmielisimmät puolet. Julkaisuviiveen puute mahdollistaa pikaistuksissa reagoinnin, anonymiteetti muiden turvallisen solvaamisen. Ihminen muuttuu koneen ääressä helposti Kun taivas putoaa -elokuvan Olli Meren kaltaiseksi häväistyskirjoittajaksi. Tietty aines levittää törkyä vain siksi, että se on mahdollista.

Viime kuukausina tämänkin blogin kommenttipalsta on vetänyt puoleensa poikkeuksellisen paljon sellaista ihmisainesta. Suunsoittajien ja puskasta huutelijoiden pahin puoli on se, että he karkottavat asialliset keskustelijat, joiden takia kommenttipalstaa pidetään, ja tyrehdyttävät koko keskustelun. Sananvaihto muuttuu ilveilyksi, jota on hetken aikaa huvittavaa seurata, mutta joka pidemmän päälle on yksinomaan rasittavaa.

Muuallakin verkossa olen törmännyt henkilööni kohdistuneeseen loanheittoon, ja osa siitä tihkuu väistämättä tännekin. Ei niin, etten sellaista kestäisi, mutta olen moiseen kyllästynyt. Idioottien kanssa väittely menettää viihdearvonsa kovin nopeasti. Niinpä olen päättänyt asettaa tiettyjä raameja sille, miten kommenttiosastolla tulee käyttäytyä. Korostan, ettei niiden sisältämä viesti ole missään tapauksessa suunnattu kommentoijien enemmistölle, joka on pysynyt asiallisena, vaan muutamille ongelmatapauksille.

Pelkurimaiselle ad hominem -argumentoinnille julistan nollatoleranssin. Kaikki anonyyminä tai nimimerkillä esitetty solvaaminen, suunsoitto, naljailu ja viisastelu poistetaan tästä lähtien välittömästi ja kirjoittajalle annetaan banni.

Omalla nimellä sellaista voi edelleen harrastaa. Kirjoitan itse hyökkäykseni ja puolustukseni omalla nimelläni niin täällä kuin muuallakin, joten katson voivani vaatia sitä myös muilta. Nimimerkin takaa hyökkääjä on nilviäinen, joka voi toteuttaa itseään jossakin sopivammassa ympäristössä, esim. Suomi24:llä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vastaan nimellä esitettyyn loanheittoon samalla mitalla. Periaatteeni on, että keskustelen sivistyneesti niiden kanssa, jotka osoittavat kykynsä sivistyneeseen keskusteluun. Pidätän itselläni myös oikeuden antaa porttikielto sellaiselle omalla nimelläänkin esiintyvälle, jonka suunsoittoa olen kyllästynyt kuuntelemaan.

Asiallinen keskustelu on edelleen sallittua nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä.

Koska en kannata takautuvaa oikeudenkäyttöä, nämä säädökset ovat voimassa tästä lähtien. Kommentoijien aiempaan toimintaan en puutu. En myöskään usko, että tämän tarkempia säädöksiä tarvitaan. Spengler tai joku muu viisas totesi, että rappion aikoina säädetään yhä enemmän ja yhä yksityiskohtaisempia lakeja. Uskon että ne ihmiset, joiden kanssa olen ylipäätään kiinnostunut kommunikoimaan, ymmärtävät edellä sanotun erikseen selittämättä. Tahdoinpa vain tehdä selväksi, mitä tapahtuu niille joilla ei ole kykyä tai halua ymmärtää.